29.3.2011

Puutarhanherkut osa 3



Päästäänkin lempikasviini. Rakastan näitä suuria erivärisiä, muotoisia ja makuisia palleroita. Kurpitsoiden maailma vei minut mukanaan 2006 jolloin aloin haaveilla satakiloisesta hedelmästä. Sitä ei vielä ole tullut, mutta jokainen kesä tuo uuden mahdollisuuden. Kuvat on suurelta osin Ruissalon Kasvitieteellisen puutarhan kurpitsoista ja osa omia.


KURPITSA

Lajikkeita on satoja. Osa tykkää kesäkurpitsoista, osa taas haluaa talvikurpitsoita ja muutama muu koristekurpitsoita. Meillä kasvaa näitä kaikkia :)





Kylvän normaalisti siemenet taimimultaan huhti-toukokuussa, riippuen saanko taimet kasvamaan harson alle vai en. Siemen itää hyvissä olosuhteissa noin viikossa.

Taimikasvatus paikan tulisi olla hieman viileä, koska pitkälle kasvanut taimi alkaa istutusvaiheessa yleensä junnata hetken paikoillaan. Itse pidän sääntönä, että ulos istuttaessa taimissani on sirkkalehtien lisäksi 1-3kasvulehteä.





Kurpitsat viihtyvät multavassa, humuspitoisessa ja hyvin lannoitetussa kasvupaikassa. Runsaasti aurinkoa ja vettä. Harso on hyvä pitää päällä kukintaan asti. Mikäli kasvu alkaa hiipua kesällä voidaan lannoittaa vaikkapa nokkoslannoitteella. Meillä kurpitsamaalla lannoitteena on hevosenlanta.

Kesäkurpitsat on parhaimmillaan pieninä kun taas talvikurpitsoiden annetaan kasvaa hallaöihin asti. Hedelmistä voidaan syödä kaikki kukat, hedelmäliha ja siemenet.





Kurpitsa on hyvin monikäyttöinen ja maukas hedelmä. Antaa runsaan sadon ja sopii hyvin aloittelijan puutarhaan. Syksyllä syömättä jääneet hedelmät voi laittaa vaikka koristeeksi terassille. Meillä kurpitsa päätyy ruokapöytään erilaisilla täytteillä vaihdellen täytettynäkurpitsana, muffineissa (Jamie Oliverilla hyvä ohje), pikkelsinä, raasteena ja muihin ruokiin sekoitettuna. Lopuista pitää sitten huolen kanat, hevonen ja uudet perheenjäsenet jokat saapuvat meille lauantaina.. Näistä tuleekin sitten ihan oma juttunsa:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti