24.3.2011

Puutarhanherkkuja osa 2

Tänään on vuorossa toinen herkku, joka kruunaa kevään.

PARSA Asparagus Offiginalis



Vihreätankoparsa on se mistä meillä haaveillaan nyt jo. Pohdimme yksi ilta, että onko ensimmäinen parsanippu tarjoiltava voisulan kanssa vai käärimmekö sen pekoniin ja syömme vaikkapa uunilohkoperunoiden kanssa.

Parsan kasvatus on aikaa vievää ja kylvöstä ensimmäiseen sadonkorjuuseen menee 3-4 vuotta. Juurakon ostamalla ja istuttamalla pääsee muutama vuoden helpommalla. Kunnolla satoikään päästyään samoista juurakoista hyvällä hoidolla voi kerätä satoa melkein 20vuotta.

Kasvukaudella tärkein tehtävä on rikkaruohojen kitkentä. Parsa kestää heikosti rikkakasveja ja kasvu tyrehtyy nopeasti. Lannoituksena antaisin hyvää kompostimultaa kerroksen keväällä. Kasvuston tukeminen on myös suositeltavaa, koska se kaatuu helposti.

Lajikkeista suosituin on varmaankin Glinjim F1, jota myydään puutarhaliikkeissä juurakkona. Siemeninä olen useasti nähnyt myytävän mm. Mary Washington lajiketta.

Siementen kylvö kannattaa ajoittaa huhti-toukokuulle. Liottaminen muutaman tunnin helpottaa itämistä. Kasvualustaksi sopii ihan perinteinen taimimulta. Ulos istutus niin taimille kuin juurakoille tehdään rikkakasveista vapaaseen, hyvä multaiseen kasvualustaan. Kastelu alkuvaiheessa on suositeltavaa. Kateaineeksi voi laittaa vaikkapa ruohosilppua tai olkea.

Kasvattaako sitten valkoista tai vihreää on itsestä kiinni. Valkoinen parsa tulee mullata vaikkapa hiekalla jo kasvuvaiheessa kun taas vihreä saa kasvaa maanpinnalle. Oikea korjuuaste on n.10-15cm. Säilytys vaaatasossa jääkaapissa mieluusti kosteaan liinaan käärittynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti