24.3.2011

Kasvimaanherkut osa 1

Jokaisella on varmaan oma herkkukasvinsa puutarhassa? Se mikä maistuu parhaimmalle suoraan maasta nyhdettynä tai pensaasta poimittuna. Se jonka sato saa hymyn huulille vielä talvellakin ja ajatus tästä herkusta saa veden kielelle?

Esittelen muutaman oman herkkuni seuraavissa jutuissa. Yksivuotinen tai monivuotinen, silti meille herkkusuille sopiva ruoka. Ensimmäisen puheenvuoron saa:


PERUNA

Kotipuutarhan helpoimpia ja maukkaimpia kasvatettavia on ehdottomasti peruna. Mieluusti hiekkainen maa, muutama kilo (idätettyjä) siemenperunoita, peruna-aura tai lapio, vettä ja aurinkoa. Ei siinä muuta tarvita. Multaus pari kertaa kesän aikana estää vihertymistä ja tuhoaa rikkakasveja.

Perunaa voidaan myös kasvattaa ämpärissä. Pari-kolme siementä ämpäriin ja multaa n.10cm mihin ne istutetaan. Lisää multaa sitä mukaan kuin varret kasvavat.

Sadonkorjuu sen jälkeen kun alkaa kukkia aina siihen asti kunnes varret lakastuvat syksyllä talviperunoilta. Omasta mielestäni parhaimmat lajikkeet on Hankkija Timo ja Nicola. Toki myös sininen Blue Kongo on maukas lajike.

Haaveissa olisi saada puutarhaan MAATIASPERUNOIDEN lajikkeita. Jos jollakin on näitä aarteita, voi meiliä laittaa tulemaan mikäli olet niistä luopumassa.

Yksinkertainen ja maukas perunaruoka on uunilohkot. Raakoja perunoita lohkotaan vuokaan/pellille. Pinnalle tuoretta rosmariinia runsaasti, ripaus merisuolaa ja hyvää oliiviöljyä. Uunissa n.30-40min 224 asteessa. Kauniin ruskea ja rapsakkapinta on omaan makuuni. Sopii lisäkkeeksi lähes kaikkeen ja myös nautittavaksi aiolin kanssa sellaisenaan.

Kevätpuhurin mukana toivotan oikein ihanaa torstaita kaikille. Lämpötila on myräkästä huolimatta jo +5astetta! Yhtään kunnon perunakuvaa ei ole nyt saatavilla,pahoittelut tilanteesta. Ensi kerralla lupaan kuvia runsain mitoin:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti