Olen täysin hurahtanut kirjaan nimeltä Luonnonmukainen maanviljely. Kirjoittajana Inger Källander. Jos jollakulla sattuu olemaan tuo opus uutta kotia vailla,voi laittaa meilin kautta tarjouksen! Seuraavan tekstin lähteenä on käytetty yllä mainittua kirjaa.
Kaikillehan on tietysti selvää, että kaikki rikkakasvimme vaativat omanlaisen kasvuympäristön, sen vuoksi kasvimaan rikkakasvit voivat ilmaista maan kunnon. Omalla aarin kasvimaallani rikkaruohoja oli viime kesänä runsaasti, johtuen siitä, että aloitin viljelyn keväällä kyseisellä paikalla.
Maan kunnon arvioiminen rikkakasvien avulla on epävarmaa, mutta silti kovin hauskaa. Vaikuttavia tekijöitä on edellisten viljelijöitten käyttämät torjunta-aineet, jolloin kasvit kertovat vain resistenssinsä ko.ainetta vastaan. Lisäksi yksittäisten kasvien perusteella tehvät johtopäätökset eivät ole päteviä. Mutta katsomaan mitä kirja kertoo minun kasvimaasta.
Rikkakasvit 2009:
-Lutukka
-Pelto-ohdake
-Pelto-orvokki
-Pelto-sauramo
-Piharatamo
-Rönsyleinikki
-Voikukka
Nämä kasvit yhdessä kertovat, että kasvimaani on pH arvoltaan neutraali, jopa hieman emäksinen, multavuus on vähäinen, kasvimaani on myös hieman savinen, N-P-K arvot ovat korkeat, lukuunottamatta fosforia.
Mitä tällä sitten voisi tehdä? Maan multavuutta on parannettu käyttämällä eloperäisiä katteita ja kuskaamalla syksyn lehdet maanparannusaineeksi. Lisäksi jätän kitkentäjätteet riviväleihin maatumaan. Lisäksi tuon maanparannusaineeksi hyvin maatunuttta hevosenlantaa, joka levitetään pieneksi kerrokseksi ennen maan mahdollista muokkausta.
Lisään kasvimaalleni hieman kalkkia keväällä, että saisin pH:n asettumaan noin 6,5, jolloin pieneliöiden ja bakteerien toiminta on vilkkaimmillaan.
Kasvimaan lannoitusta tulee harkita tarkkaan ja luulenkin, että annan vasta
kasvukaudella lannoitteet, mikäli kasvit niitä näyttävät tarvitsevan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti